1. kolo hokejovej Tipsport extraligy

19.09.2012 Celý región

HK 36 Skalica - HK Poprad 3:7 (0:0, 2:3, 1:4)
Góly: 28. T. Višňovský (Holovič), 33. Trška (Vyrúbalík, R. Školiak), 45. Kutálek (I. Jankovič, Šátek) - 21. R. Tomas (Klouda, D. Skokan), 27. J. Špelda (Koskinen), 29. M. Šterbák (R. Suchý, Klouda), 44. D. Skokan (Klouda, R. Suchý), 46. D. Kramár (J. Špelda, D. Buc), 47. Matúš Paločko (B. Rapáč, Gápa), 58. J. Špelda (D. Buc, Sabolič)
Vylúčení: 4:7 na 2 min
presilovky: 1:2
oslabenia: 1:0
rozhodovali: J. Konc - Brath, P. Šefčík
1842 divákov
 
Skalica: A. Trenčan (47. Kotvan) - Vyrúbalík, P. Trška, L. Gabriš, L. Kozák, I. Jankovič, J. Barák, M. Srnec, Jaborník - Pálffy, R. Školiak, T. Višňovský - M. Bartánus, Holovič, M. Sloboda - Kutálek, Stieler, Šátek - J. Jurík, Klejna, Konečný
Poprad: Nikkilä - R. Suchý, M. Šterbák, Kovačevič, Pentikäinen, J. Špelda, D. Kramár, M. Kurali, Ľ. Malina - R. Tomas, Klouda, D. Skokan - D. Buc, S. Takáč, Sabolič - Macejka, Koskinen, Homa - Gápa, B. Rapáč, Matúš Paločko
 
Skalica 18. septembra (TASR) - Hokejisti HK 36 Skalica prehrali v utorňajšom zápase 1. kola Tipsport extraligy na domácom ľade s HK Poprad 3:7. Duel sledovali priamo v hľadisku aj najvyšší funkcionári Slovenského zväzu ľadového hokeja, vrátane reprezentačného trénera Vladimíra Vůjteka.

V úvode zápasu sa oba tímy len oťukávali, pričom tempo zodpovedalo skôr prípravnému meraniu síl. Prvý vážnejší vzruch priniesla až 6. minúta, keď najprv Kutálek trafil spomedzi kruhov žŕdku popradskej svätyne a na druhej strane síce Klouda dopravil puk za Trenčana, no hlavný rozhodca gól neuznal pre posunutú bránku. Po tomto momente oba tímy zvýšili aktivitu a napriek pomerne častým nepresnostiam sa striedali šance na oboch stranách. V 14. minúte Koskinenen minul z nádejnej pozície a o tri minúty neskôr neuspel ani domáci Šátek.

Vrece s gólmi sa roztrhlo až v prostrednej časti. Hneď na jej začiatku otvoril skóre Tomas, keď ho osamoteného pred bránkou našiel Klouda. Popradčanov poslal do dvojgólového vedenia v 27. minúte Špelda, ktorý nahodeným pukom zaskočil Trenčana. Domáci odpovedali v nasledujúcej minúte zásluhou Višňovského, no o 58 sekúnd prehrávali opäť o dva góly, keď sa v presilovke presadil Šterbák. V 32. minúte dostala Skalica možnosť zahrať si presilovku 5 na 3 a tesne po jej skončení strelil kontaktný gól Trška - 2:3.

Množstvo gólov videli diváci aj v záverečnom dejstve. V 44. minúte Skokan prudkou strelou z medzikružia zvýšil na 4:2, no vzápätí unikla v oslabení dvojica domácich hráčov a Kutálek úspešnou dorážkou znížil. Potom však domáci inkasovali v rozpätí 28 sekúnd dva góly z hokejok Kramára a Paločka, na čo skalická striedačka zareagovala striedaním brankárov. Fínsky gólman v službách "kamzíkov" Nikkilä už v ďalšom priebehu neinkasoval, naopak Kotvana ešte prekonal Špelda a duel sa tak skončil triumfom hostí v pomere 7:3.

HK Nitra - Dukla Trenčín 6:3 (0:1, 3:1, 3:1)
Góly: 28. R. Tománek (Stümpel, M. Kováčik), 29. T. Chrenko (Vosátko), 35. P. König (Kmeč), 51. Segľa (Hamrák, Mašlonka), 57. Hamrák (Jokila), 58. M. Segľa (Mašlonka) - 3. Fabuš (Bulík), 30. J. Gašparovič (O. Rusnák), 48. Tybor (Sojčík, Lelkeš)
Vylúčení: 6:6 na 2 min
presilovky: 2:1
oslabenia: 0:0
rozhodovali: Baluška - M. Valach, Zvrškovec
2235 divákov

Nitra: Žigárdy - König, M. Bača, Vosátko, Ordzovenský, Rais, Trefný, Kuzma, Pupák - Jokila, T. Chrenko, Podstavek - R. Tománek, Stümpel, M. Kováčik - M. Segľa, Hamrák, Mašlonka - Hrnka, Bene, Kmeč
Trenčín: Hála - E. Bagin, Biro, Bombic, Imrich, Habšuda, E. Bednár, Ďurkech, T. Bokroš - Pardavý, O. Rusnák, Gašparovič - Tybor, Lelkeš, Sojčík - O. Mikula, M. Adamec, Filo - Fabuš, Bulík, Jakubek
 
Nitra 18. septembra (TASR) - Vedenia v stretnutí sa už v tretej minúte ujali Trenčania, keď využili nedôraz nitrianskych obrancov a po Bulíkovej prihrávke spoza brány nekrytý Fabuš prekonal Žigárdyho. O vyrovnanie sa mohol v 6. minúte postarať prvý nitriansky útok, keď cez Jokilu a Chrenka sa puk dostal k Podstavkovi, ktorého únik zastavil až Hála v trenčianskej bráne.

V polovici druhej tretiny prišla séria troch rýchlych gólov, keď najskôr Nitra využia presilovku 5 proti 3 Tománekom po Stümpelovej strele, krátko na to domáci využili aj pokračujúcu presilovku 5 proti 4, keď po strele Vosátka od modrej čiary tečoval puk za Hálov chrbát Tomáš Chrenko. O minútu však bolo skóre opäť zrovnané, pretože domáca obrana neustrážila Gašparoviča a ten prekonal Žigárdyho. V 35. minúte však šli Nitrania opäť do vedenia, keď strelou od modrej čiary nedal obranca König Hálovi šancu.

Na začiatku tretej časti hry mal veľkú šancu skúsený Pardavý, no zoči-voči Žigardymu neuspel. V 48. minúte však jeho spoluhráč Tybor áno - strelou zblízka využil presilovku. Potom prišla séria príležitostí domácich hráčov a ujala sa až tá v 51. minúte, keď po závare pred bránou Trenčína doklepol puk do siete Martin Segľa a upravil na 4:3. V závere zápasu výhru Nitry potvrdili Hamrák a M. Segľa a stanovili výsledok na 6:3.
 
Hlasy trénerov:

Antonín Stavjaňa, tréner Nitry: "Zo začiatku bola z našej strany nervozita. Dukla bola nebezpečná v protiútokoch, nás na nohy postavili presilovky. V obrane sme hrali aktívne a v závere sme sa presadili aj v útočnom pásme."

Róbert Kaláber, tréner Dukly: "Na začiatku to bol trochu opatrný hokej, ujali sme sa vedenia, súper vyrovnal, potom prišli z našej strany chyby, za čo nás súper nekompromisne potrestal."
 
MHC Mountfield Martin - ŠHK 37 Piešťany 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
Góly: 6. S. Saliji (Jánoš, V. Nemec), 31. J. Ručkay (Peško, Drgoň), 46. Haring
Vylúčení: 3:9 na 2 min
presilovky a oslabenia: 0:0
rozhodovali: T. Orolín - Rovenský, V. Snášel
2150 divákov
 
Martin: Šúrek - A. Novotný, Beňa, Pukalovič, P. Slimák, Zukal, Perniš, Tupý, M. Danko - Markovič, Beran, Vartovník - T. Petruška, Horský, Fadrný - Jonák, M. Hollý, Mikušovič - Kentoš, Dírer, Hús
Piešťany: Tomek - Urban, Brňák, Drgoň, Filip, Cuník, A. Kolník, Bučka, A. Hruška - Stupka, Mertel, T. Melichárek - H. Ručkay, Otčenáš, J. Ručkay - Chylo, Peško, Haring - Jánoš, V. Nemec, S. Saliji 
 
Martin 18. septembra (TASR) - Prvá tretina na martinskom ľade patrila nováčikovi súťaže. Hostia mali viac z hry, lepšie korčuľovali a v útoku boli nebezpečnejší. Prvý strelecký pokus mal síce domáci Mikušovič, ale potom sa už prezentovali hokejisti z kúpeľného mesta. S Otčenášovou strelou si síce Šurek vo 4. minúte poradil, ale o dve minúty sa už hostia tešili. Po peknej kombinácii štvrtého útoku Samir Saliji zblízka otvoril skóre. V 13. minúte sa do dobrej pozície dostal Vartovník, dobre vystrelil, ale Tomekova lapačka bola na mieste. Na druhej strane pohrozil Urban, domáci brankár sa však nedal prekonať.

V úvode druhej tretiny Martin hral dve presilovky, ale v koncovke sa proti pozornému Tomekovi nepresadil. Zato hostia boli v 34. minúte úspešnejší, a po góle Jakuba Ručkaya viedli už 2:0. Po individuálnej akcii Melichárka v 33. minúte domácich podržal Šurek. Martinským hokejistom sa nedarilo ani pri ďalších dvoch presilovkách a tak po druhej tretine hostia zaslúžene vyhrávali dvojgólovým rozdielom.

Aj tretia tretina sa hrala v réžii hostí. Domáci sa snažili, ale ich akciám chýbala myšlienka a lepšia koncovka. Hostia si nakoniec zaknihovali prvé extraligové víťazstvo a Tomek vychytal prvú nulu.
 
Hlasy trénerov:

Róbert Pukalovič, tréner MHC: "Hráčom nemožno uprieť enormnú snahu, ale vyšli sme naprázdno. Rozhodli najmä nevyužité presilovky a naše chyby, ktoré súper potrestal. V príprave sme šance premieňali na góly. Dnes sme sa však presvedčili, že hrať extraligový duel na domácom ľade pred slušne zaplneným hľadiskom je niečo úplne iné. Dôležitosť zápasu nám úplne zväzovala ruky i nohy. Stratili sme tri body a navyše i obrancu Slimáka, ktorý má zranené koleno. Musíme na túto prehru rýchlo zabudnúť a pripraviť sa na ďalšie stretnutia."

Milan Klement, tréner Piešťan: "Začiatok síce patril domácim, ale potom nám pomohol rýchly vedúci gól. V druhej tretine sme museli zvládnuť veľa presiloviek domácich a naopak pridali sme druhý gól. V tretej časti sme čakali na to, čo vymyslí súper a chceli sme využiť chyby v obrane domácich, čo sa nám aj podarilo. Sme spokojní so ziskom troch bodov. Získali sme prvé extraligové víťazstvo a gólman Tomek nedostal žiadny gól."
 
HC'05 Banská Bystrica - MsHK DOXXbet Žilina 4:3 (2:1, 1:1, 0:1 - 1:0) po predĺžení
Góly: 1. K. Grman (Jabrocký), 12. Heizer (Kubka, Bambúch), 39. M. Hudec (tr. strieľanie), 64. M. Hudec (Grman, Ján Sýkora) - 14. M. Drevenák (Devečka), 28. Varga (Michal Važan, Troliga), 59. Varga (Krajči, Troliga)
Vylúčení: 6:6: na 2 min
presilovky: 2:0
oslabenia: 0:0
rozhodovali: Lauff - M. Korba, P. Korba
778 divákov
 
Banská Bystrica: Dzubina - Kubka, Bambúch, Richter, K. Grman, Ketner, Styk, Predajniansky - Juraj Sýkora, M. Hudec, Ján Sýkora - Jabrocký, Češík, Hvila - Jankovič, Heizer, Lunter - Lamper, Zigo, Nemček
Žilina: Johanes - Devečka, Rúfus, Harant, Dlouhý, Sekáč, Brcko - Varga, Troliga, Michal Važan - Lažo, V. Škoda, Horanský - Krajči, Valášek, M. Drevenák 
 
Banská Bystrica (TASR) - Už v prvej minúte sa začala presilovka domácich o dvoch hráčov, v 1. min, presne v 53. sekunde aj strelili gól po Grmanovom nahadzovanom puku od modrej. V 12. min trafil pred bránkou puk vo vzduchu presne Heizer a v tej chvíli si len málokto v hľdisku myslel, že hostia povstanú. Stačil im na to onedlho kontaktný gól Drevenáka v samostatnom nájazde a keby v poslednej sekunde tretiny nezazvonila žŕdka po ďalšom nájazde Laža, ktorú riešil aj videorozhodca, 'barani' by veľmi rýchlo prišli o sľubný náskok. V 28. min ho už neustrážili, po odrazenom puku a pohotovej strele Vargu z uhla sa už rysoval dokonalý obrat.

Žilinčania vymysleli účinnú taktiku, výborne bránili a v útoku postupne aj častejšie zamestnávali Dzubinu v bránke. Na oboch stranách vznikali občas zaujímavé momenty, spomenúť treba najmä pošmyknutie Devečku pred vlastnou bránkou, ktorú Ján Sýkora nepotrestal, alebo na druhej strane bomba žilinského Dlouhého do hornej žŕdky pri hre štyroch na štyroch v 33. min. Do šatní napokon predsa len s tesným vedením išli domáci a vďačili zaň Hudecovi. najskôr ho v šanci nedovolene zastavil Valášek, a potom z trestného strieľania s istotou brankára Johanesa prekonal. V tretej tretine sa márne čakalo na gól a na zauzlenie, či vyjasnenie zápasu. Zjednodušiť ho mohol v 42. min Hvila, nebyť jeho váhavosti v jasnom streleckom postavení a aj následná presilovka nepadla na úrodnú pôdu. V 46. min výhodu presilovky o dvoch hráčov trvajúcu 65 sekúnd Žilinčania premárnili, no ortieľ si nepodpísali. V 59. min napálil pod hornú žŕdku nekrytý Varga a poslal zápas do predĺženia. Už po pár sekundách fauloval Troliga, domáci si zahrali v početnej prevahe bez brankára a v 62. min sa im začala presilovka štyroch na troch. Z nej aj napokon víťazstvo zásluhou delovky Hudeca pod žŕdku vyťažili v 64. min.
 
Hlasy po zápase:

Vladimír Országh, tréner B. Bystrice: "My sme začali aktívne, nakopol nás úvodný gól, boli sme pri chuti, pridali ďalší. Z nepochopiteľných dôvodov sme potom prestali hrať, korčuľovať a súper vyrovnal. Škoda toho tretieho gólu súpera v závere, v tretej tretine sme sa zlepšili, som rád, že nám vychádzali aj presilovky. Žilina podala húževnatý výkon, bod si zaslúžila. Michal Hudec sa nechal aj vylučovať, pramenilo to z veľkého chcenia, udal nám však bojovnosťou smer, nieto čo vyčítať."

Ladislav Spišiak, kouč Žiliny: "Na prvé kolo mohli byť diváci spokojní, s výkonom oboch strán. My si musíme poriešiť oslabenia, ťažko vyhrať, keď sme vylučovaní. Bod sme si zaslúžili, no v predĺžení ďalšie vylúčenie, súper to využil a potrestal nás."

Michal Hudec, autor dvoch gólov B. Bystrice: "Trafil som v predĺžení puk dokonale hore, brankár nemal šancu. Máme na čom zapracovať, teraz bolo dôležité, že sme vyhrali, aj keď len po predĺžení. Príprava bola rozháraná, zvykáme si na seba, je to začiatok, museli sme sa popasovať s hrou, našťastie sme vyhrali. Katastrofa bola, že som sa nechal vylučovať, aj som bol pri inkasovanom treťom góle, dúfam teda v stúpajúcu tendenciu výkonov."
 
HC Košice - HKm Zvolen 3:5 (1:0, 1:3, 1:2)
Góly: 16. P. Svitana (R. Jenčík, Marek Slovák), 24. P. Svitana (Pašek, Marcel Haščák), 56. Kolba (R. Jenčík, Marek Slovák) - 22. Hraško (Juraško, Brabenec), 32. L. Jurík (Brabenec, Podkonický), 34. L. Jurík (Michal Chovan, P. Zuzin), 42. Podkonický (L. Jurík, P. Zuzin), 46. P. Zuzin (Brabenec)
Vylúčení: 3:4 na 2 min, navyše: Spilar na 5+DKZ za krošček
presilovky: 1:3
oslabenia: 0:0
rozhodovali: D. Konc - Kalina, M. Smrek
4690 divákov
 
Košice: Hylák - M. Šeda, Deyl, Kolba, Michal Novák, D. Brejčák, Martin Chovan, M. Takáč, M. Macejko - Richard Huna, Róbert Huna, Kuběna - R. Jenčík, Marek Slovák, Spilár - Pašek, Marcel Haščák, P. Svitana - Marcel Baláž, E. Piatak, Gmitter
Zvolen: Šimko - Juraško, Hraško, Mucha, Ťavoda, Výborný, Pokovič, Pichnarčík, Šiška - Puliš, Brabenec, Michal Chovan - P. Zuzin, L. Jurík, Podkonický - Ľ. Zuzin, Huňady, Síkela - Čanky, M. Jurík, Martin Ďaloga 
 
Košice 18. septembra (TASR) - V úvodnej päťminútovke sa obe mužstvá iba zohrievali na prevádzkovú teplotu. V 6. minúte vyslal prvú strelu na bránu hosťujúci Jurík, Hylák bol však pozorný. O minútu neskôr na druhej strane dobiedzal Haščák, ale brankár Šimko sa nedal prekvapiť. V 11. minúte mal veľkú šancu domáci Róbert Huna, lenže zblízka mieril vedľa. Domáci fanúšikovia sa predsa len dočkali vytúženého gólu, bolo to v 16. minúte, keď Jenčík prihral úplne voľnému Svitanovi a ten zoči-voči Šimkovi otvoril skóre 1:0.

V úvode druhej časti začali hostia mohutným tlakom, najprv Lukáš Jurík a po ňom Peter Zuzin však zblízka Šimka neprekonali. Keď v 22. minúte sedel na trestnej lavici Novák, Hraško z dobrej pozície vyrovnal na 1:1. Košičania však nerezignovali a už o dve minúty neskôr Svitana po prihrávke Pašeka dostal svoj tím do vedenia 2:1. V 29. minúte bol v dobrej šanci Pašek, ale Šimka zblízka neprekonal. Na druhej strane sa o minútu neskôr dostal do prečíslenia hosťujúci Michal Chovan, lenže Hyláka nedokázal prekonať. Potom hrali od 30. minúty hostia presilovku piatich proti trom, keďže na trestnej lavici sedeli domáci Kolba a na päť minút vylúčený Spilar. V 33. prvú presilovku 5:3 využil Lukáš Jurík a vyrovnal na 2:2. Hostia však naďalej pokračovali v nátlakovej hre a v 34. min ich kapitán Lukáš Jurík dostal svoj tím do vedenia 3:2.

V záverečnej tretine hostia pokračovali v nátlakovej hre a v 42. minúte Podkonický strelil štvrtý gól hostí. Zvolenčania hrali v týchto fázach jednoducho a zo zabezpečenej obrany prechádzali do rýchlych brejkov. V 46. minúte jeden z ich taktických manévrov vyšiel, keď sa Peter Zuzin dostal do brejku a proti bezmocnému Hylákovi strelil piaty gól Zvolena. Košičania až v závere pridali na útočnej aktivite, ale bolo už neskoro, v 56. minúte v presilovke Kolba znížil na 3:5 a tri minúty pred koncom už nedokázali využiť presilovku pri vylúčení Ťavodu, takže na stave sa nič nezmenilo.
 
Hlasy trénerov:

Radim Rulík, tréner Košíc: "Začali sme zle, dopustili sme sa množstva chýb v obrane. V tretej tretine sme chceli za nepriaznivého stavu niečo so zápasom urobiť, ale nezvládli sme to. Nezaslúžili sme si v tomto súboji bodovať."

Peter Mikula, tréner Zvolena: "Myslím si, že sme sa poučili z prípravného zápasu, keď hostia lepšie korčuľovali. Za stavu 1:1 sme vycítili šancu a v záverečnej tretine sme dostali súpera do kolien. Domáci sa dostali do psychickej nepohody a to sme využili."
 
 
 

Vyberte región